22. tammikuuta 2012

Kysymys L:ltä

Jan 17, 2012 05:27 AM
Hei!

Löysin blogisi Häkkitiikeri ja Valkoinen Enkeli -blogin kautta ja mielenkiinnolla luin kirjoituksesi läpi.
Lukiessani mieleeni juolahti sellainen kysymys, kun puhut siitä, että jos vanki rikkoo sääntöjä (esim. tapaamisissa) siitä seuraa rangaistus, jäi askaruttamaan millaisia nämä rangaistukset esimerkiski voivat olla?
Ja millaisesta sääntörikkomuksesta saa minkäkinlaisia rangaistuksia?

-L


Hei L!

Mä en valitettavasti tiedä rangaistuksen laadusta kovinkaan paljon, koska olen yllättävän huonosti perehtynyt vankilan sääntöihin. En ole myöskään koskaan joutunut tilanteeseen, jossa miehelleni olisi määrätty jokin kurinpitorangaistus, joten olen täysin untuvikko näiden asioiden suhteen. Yritän kuitenkin vastata sinulle mahdollisuuksieni mukaan ja kysyin hieman apua mieheltäni perhetapaamisen yhteydessä tämän asian suhteen.

Mikäli vanki niskuroi vankilan tai osaston järjestyssääntöjä vastaan, esimerkkinä soittaa eri numeroon tai puhelun vastaanottoja on eri minkä on soittalapussansa ilmoittanut, häneltä evätään mahdollisuus soittoon tietyksi ajaksi kurinpitorangaistuksena. Sama tapahtuu myös tapaamisten kanssa, mikäli tapaamistilanteessa vanki tai vangin vierailija rikkovat annettuja sääntöjä esim. koskettamalla toisiaan, antamalla tapaamistilanteessa toisillensa jotain jne. Sen lisäksi, että tapaaminen päättyy samalla sekunnilla vanki saa myös kurinpitorangaistuksen, joka yleensä on tapaamisoikeuden evääminen tietyksi ajaksi eteenpäin. Kurinpitorangaistus voi myös tässä tapauksessa olla rundia eli eristystä. Kurinpitorangaistusta suorittava vanki ei ole myöskään oikeutettu esim. kirjaston palveluihin.

Väkivaltainen käytös vankilan henkilökuntaa tai muita vankeja kohtaan johtaa automaattisesti rundiin ja hyvässä lykyssä myös siirtoon C2 osastolle, jossa vangit ovat kiinni 22 tuntia päivässä, kahden tunnin aktiiviajalla, jossa he saavat valita viettävätkö aikansa kuntosalilla ns. toimintahuoneessa vaiko keittiössä.


Listasin sinulle vielä muutamia asioita minkä laiminlyönnistä seuraa kurinpitorangaistus:
- tupakointi muualla kuin sellissä, ulkoilussa tai tupakointiin erikseen merkityssä paikassa
- kuvien, julisteiden kiinnittäminen muualle kuin siihen tarkoitettuun kiinnitysalustaan
- mikäli vangilta löydetään hallustaan kiellettyä elektroniikkaa, tavaroita tai aineita. Näitä ovat mm. tatuointivälineet, puhelimet, mp3-soittimet, rikollisen järjestön tunnuksilla varustetut esineet
- huumausaineiden hallussapito, käyttö, valmistus
- päihdetestin mainipuloinnista
- luvattomien lääkkeiden hallussapito
- liikkuminen luvattomalla alueella
- epäasianmukainen pukeutuminen vankilanalueella
- mikäli vanki ei ole sellien sulkemisaikaan sellissänsä ilman pätevää perustelua

1 kommentti:

  1. Kiitoksia vastauksesta.
    Jään mielenkiinnolla odottelemaan seuraavia postauksia :)

    -L

    VastaaPoista